A polycystás ovárium szindrómában a táplálkozás szerepe a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében és a terápiás lehetőségek kiegészítésében

Main Article Content

Nagy Károly
Pósfai Éva

Absztrakt

A polyeystás ovárium szindróma (PCOS) a nők körében gyakuri, rendkívül komplex endokrin-metabolikus tünetcsoport. A beteg sorsát általában a romló szénhidrát- lipid anyagcsere-zavarok illetve az ezekhez kapcsolódó, ezek miatt kifejlődő cardiovascularis eltérések határozzák meg. Mára már ismert tény, hogy PCOS miatti hosszan fennálló együttes anyagcsere változások az inzulinrezisztencia fokozódásához, diabetes mellitus kialakulásához vezethetnek. Szerencsére az elmúlt években számos nemzetközi publikáció és ajánlás jelent meg, mely szorgalmazza, hogy a betegség sikeres klinikai kezeléséhez, managementjéhez hozzá kell tartoznia a tudatos preventív szemléletű életmódbeli változás szorgalmazásának, melynek az első vonalbeli terápia részét kell képeznie. Ennek egyik alappillére a megfelelő táplálkozás, diéta, az orvosi táplálkozási terápia ('medical nutrition therapy'). Ezen tanulmány célja az volt, hogy mintegy körképet készítve a nemzetközi irodalomban fellelhető vezető klinikák publikációi alapján, bemutassa, ma hol áll az oly sokat hangoztatott táplálkozás szerepe a PCOS betegek metabolikus szövődményeinek megelőzésében, a terápiás lehetőségek kiegészítésében, és azt elhelyezze az egyre gyakrabban hangoztatott költség a társadalomra kontra megelőzés témakörében.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Nagy, Károly, és Éva Pósfai. 2013. „A polycystás ovárium szindrómában a táplálkozás Szerepe a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében és a terápiás lehetőségek kiegészítésében”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 8 (1-2):51-58. https://doi.org/10.14232/jtgf.2013.1-2.51-58.
Rovat
Tanulmányok