A szociális szövetkezetek szerepe a vidékfejlesztésben - esettanulmány A Bergendóc Szociális Szövetkezet működésének éseredményeinek értékelése

Main Article Content

Kis Krisztián
Kovács Helga
Szatmári Gabriella
Tóth Mónika

Absztrakt

A foglalkoztatási és jövedelemszerzési lehetőségek javítása napjaink egyik legnagyobb kihívása a vidéki térségekben. Ennek orvoslásában fontos szerepet tölthetnek be a szociális szövetkezetek, amelyek képesek integrálni a gazdasági, társadalmi és szociokulturális célokat. Működésükkel jelentős mértékben hozzájárulhatnak a foglalkoztatási és szociális problémák enyhítéséhez, a vidéki térségek gazdaságának stabilizálásához, valamint a társadalmi kohézió és társadalmi integráció előmozdításához. Tanulmányunkban a Bergendóc Szociális Szövetkezet működését és eredményeit vizsgáljuk. Esettanulmányunk rámutat arra, hogy a szövetkezet többféle, főként szociális, kulturális, valamint közösségszervező tevékenységet végzett 2013-as megalakulását követően, miközben nem volt képes kialakítani fenntartható működésének gazdasági bázisát. Az üzleti tevékenységből származó eredmények elmaradása, más anyagi források híján, finanszírozhatatlanná tette a működést, aminek következményeként a szövetkezet válságba került, tevékenységeit jórészt szünetelteti, ma inkább csak vegetál.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Kis, Krisztián, Helga Kovács, Gabriella Szatmári, és Mónika Tóth. 2016. „A szociális szövetkezetek Szerepe a vidékfejlesztésben - esettanulmány: A Bergendóc Szociális Szövetkezet működésének éseredményeinek értékelése”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 11 (1-2):9-34. https://doi.org/10.14232/jtgf.2016.1-2.9-34.
Rovat
Társadalmi jelenségek és folyamatok