Szeged közösségi közlekedésének jövője elektromos meghajtású járművek használatával az ELIPTIC projekt tapasztalatai alapján

Main Article Content

Tóth István Tibor
Gál József

Absztrakt

Városiasodó világunkban mindig fontos feladat volt a helyi közlekedés hatékony, gazdaságos, fenntartható kialakítása, megvalósítása. A fenntarthatóság alatt napjainkban szinte mindenki a környezetbarát, energiahatékony megoldások alkalmazását érti, ami általánosan elfogadott szemléletben az egyéni közlekedést kiváltó elektromos hajtású közösségi közlekedést, kerékpározást, gyaloglást, carsharing-et és e-autózást jelent. A lakosság számával és életmódjának változásával bővülő egyéni utazások száma miatt egyre bonyolultabb olyan megoldást ajánlani, ami korunk emberének megfelel. Szegeden, a településszerkezet, az épített közlekedési infrastruktúra, a kialakult kötöttpályás hálózat, mind sugallja az elektromos meghajtású járművek használatának bővítését. Az elektromos jármüvek térhódításának lehetőségét két irányban vizsgálja az Európai Unió által támogatott H2020-as ELIPTIC projekt. Az egyik irány a trolibusz vonalak bővítése, meghosszabbítása felsővezeték építése nélkül, az autóbusszal végzett szolgáltatási arány kárára. A másik irány a meglévő infrastruktúrára épülő multifunkcionális elektromos töltő hálózat kiépítése.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Tóth, István Tibor, és József Gál. 2017. „Szeged közösségi közlekedésének jövője Elektromos meghajtású járművek használatával Az ELIPTIC Projekt Tapasztalatai alapján”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 12 (1-2):189-98. https://doi.org/10.14232/jtgf.2017.1-2.189-198.
Rovat
Tanulmányok