Páros t-próba programozható kialakítása Excel VBA környezetben

Main Article Content

Hampel György

Absztrakt

Az Excel táblázatkezelő programmal olyan számolótáblákat tudunk kialakítani, melyeket többször is használhatunk. Egy-egy adat megváltozásakor automatikusan újraszámítódik a teljes tábla. Az adatok megváltoztatását programozott módon is elvégezhetjük a Visual Basic for Application (VBA) szolgáltatás segítségével. Összetett számítások esetén célszerű arra törekedni, hogy a kialakított számolótábla egyszerűen tegye lehetővé a paraméterek értékétől függő eredmények képzését.
Jelen publikáció a páros t-próba automatizált végrehajtása kialakításának egy lehetséges módját tárgyalja. Statisztikai programok nem teszik lehetővé a programozással automatizált kiértékeléseket, ezért az Excel VBA alkalmazása jelentősen felgyorsítja az ismételten elvégzendő számítások előkészítését és végrehajtását. A cikkben bemutatom egy könnyen és kényelmesen használható kezelőfelület elkészítését, valamint a hozzá tartozó VBA programokat.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Hampel, György. 2019. „Páros T-próba Programozható kialakítása Excel VBA környezetben”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 14 (1):53-59. https://doi.org/10.14232/jtgf.2019.1.53-59.
Folyóirat szám
Rovat
Műszaki és informatika tudományok