Gyógyszertári készlet optimalizálás a fogyásadatok függvényében - Gál, József; Szentpéteri, Zoltán; Rafael, Bence (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2017)
Napjainkban Magyarországon több mint 5000 törzskönyvezett gyógyszer van forgalomban, emellett a gyógyszernek nem minősülő egyéb termékek száma naponta folyamatosan növekszik. A készítmények között van olyan, amit egy átlagos patikában naponta több tucatszor keresnek, de olyan termékre is akad példa, amire évi egyszer lenne csak igény. A heterogén fogyási adatok, valamint a forgalmazott szerek robbanásszerű növekedésének köszönhetően a gyógyszertáraknak egyre nagyobb logisztikai kihívást jelent, hogy a fogyasztói igényeket teljes mértékben, azonnal ki tudják elégíteni. A szektorra jellemző élesedő versenyhelyzet, patikák közötti konkurenciaharc azonban mindinkább kikényszeríti a gyógyszertáraktól a lehető legracionálisabb készlettervezést, ami figyelembe veszi az aktuális keresletet, de kerüli a gazdaságilag veszélyes felesleges készlethalmozást.