Etán-etilén szétválasztó kolonna paramétervizsgálata szimulációval - Kállai, Viktória; Szepesi, L. Gábor (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2017)
A vizsgálatban egy etán-etilén szétválasztó kolonna modelljét készítettük el Unisim Design szimulációs szoftverrel. A szeparálás célja az etilénben minél gazdagabb fejtermék kinyerése. A modell felállítása után paramétervizsgálatot végeztünk a rendszeren, amely során a betáplálás helyének, a reflux aránynak és a nyomásnak a változásaiból különböző következtetéseket vontunk le a fejtermék illetve a fenéktermék összetételét illetően. Továbbá vizsgálataink során kitértünk arra, hogy különböző fejtermék mennyiségeknél hogyan változik a termék összetétele. A vizsgálatok elsődleges célja az volt, hogy egy optimális megoldást találjunk arra az esetre, hogy minél tisztább etilént kapjunk fejtermékként a leginkább energiahatékony módon.