Felmérés trolibuszvezetők körében a hibrid trolibuszokról - Gál, József; Tóth, István Tibor (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2018)
Városiasodó világunkban mindig fontos feladat volt a helyi közlekedés hatékony,gazdaságos, fenntartható kialakítása, megvalósítása. A fenntarthatóság alatt napjainkban szintemindenki a környezetbarát, energiahatékony megoldások alkalmazását érti. Manapság általánosanelfogadott szemlélet az egyéni közlekedést kiváltó elektromos hajtású közösségi közlekedés,kerékpározás, gyaloglás, carsharing és e-autózás fejlesztése. A lakosság számával és életmódjánakváltozásával bővülő egyéni utazások száma miatt egyre nehezebb olyan megoldást ajánlani, amikorunk emberének megfelel. Szegeden, a településszerkezet, az épített közlekedési infrastruktúra, akialakult kötöttpályás hálózat, mind sugallja az elektromos meghajtású járművek használatánakbővítését. Az elektromos jármüvek térhódításának lehetőségét két irányban vizsgálja az Európai Unióáltal támogatott H2020-as ELIPTIC projekt. Az egyik irány a trolibusz vonalak bővítése,meghosszabbítása felsővezeték építése nélkül, az autóbusszal végzett szolgáltatási arány kárára. Amásik irány a meglévő infrastruktúrára épülő multifunkcionális elektromos töltő hálózat kiépítése.Több cikkből álló publikációnkban trolibuszvezetőket kérdeztünk meg kérdőíves módszerrel atémában kialakult véleményükről.