Célköltségszámítás alkalmazása egy mezőgazdasági szervezet controlling rendszerében - Thalmeiner, Gergő; Gáspár, Sándor (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2021)
Napjainkban a különböző élelmiszerfogyasztási trendek meghatározzák az élelmiszer ellátási láncok működését. A trendekre történő hatékony és gyors reagálás egy erős versenyelőnyt biztosít a vállalkozásoknak. Ezen versenyelőny nem feltétlenül az adott trendre történő reagálásban rejlik, hanem a vállalkozások agilitásában. A különböző trendek közül kiemelendő az állatjólét megjelenése az élelmiszeripari termékek fogyasztói preferenciában. Az erre történő reagálás egy bonyolult és komplex kihívást állít a termelők felé. A fogyasztók fizetési hajlandósága és a tartásmódok megváltoztatása az a két tényező, amely ezen kihívásban vizsgálandó tényező lehet. Az állatjóléti szint növelése az állattartó telepeken egy alapvetően beruházás igényes és költségeket növelő tényező. Az állatjóléti szempontból jobb tartásmód kiválasztása és ennek a költség elemzése lehet egyfajta kulcs a tervezés és a megvalósítás során. Ezen tervezés során kifejezetten eredményes módszerként alkalmazható a célköltségszámítás módszertana. Ezen módszertan a fogyasztói értékítéletek és a szervezeti előre definiált profitráta függvényében végzi a költséganalízist. Tanulmányunkban egy kiterjesztett esettanulmány keretében szemléltetjük a célköltségszámítás módszertanának lehetséges alkalmazását egy baromfitenyésztő vállalkozás lehetséges tartásmód váltása során. Kutatásunkban rámutatunk arra, hogy a tartásmódváltás nem feltétlenül profitábilis, és nem minden fogyasztói csoport képes és hajlandó a tartásmódból fakadó többlet költségek megfizetésére.