Innováció a szoftvertesztelésben – Megoldás-e az automatizálás? - Béli, Marcell; Tóth, Fanni; Varga, Tamás (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2022)
A tanulmány célja az automatizált szoftvertesztelés elméleti és gyakorlati hatékonyságának vizsgálata. Ehhez felmérjük, milyen szempontok szerint érdemes automatizált tesztelői szoftvert választani, valamint rávilágítunk, milyen esetekben hatékonyabb az automatizált tesztelés a manuális teszteléssel szemben. Előbb elméleti síkon vetjük össze a két tesztelési módszertant, majd egy valós üzleti esettanulmányon keresztül mutatjuk be a tesztelői szoftver kiválasztását és végzünk el egy gyakorlati összehasonlító elemzést. Öt automata tesztrendszer összehasonlítása alapján kiderül, hogy az alapvető technológiai és gazdasági követelményeken felül a rugalmasság és a megbízhatóság is kiemelkedő szempont a kiválasztási folyamatban. A tanulmányból kiderül az is, hogy az automatizálás csak ismétlődő tesztelések esetén lehet hatékony. Egy legalább tíz ügyféllel rendelkező szoftvergyártónak azonban megéri az automatizált tesztelés irányába mozdulni.