A kontrolling és a forgótőke-gazdálkodás kapcsolata - Bagdács, Péter (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2025)
A tanulmány rámutat arra, hogy globális gazdasági környezetben fokozódik a vállalati érintettek információs igénye. Különösen a vezetői döntéshozatal hatékonyságának biztosítása érdekében válik fontossá a megfelelő időben történő információszerzés és feldolgozás. A gazdasági elemzés, azon belül is a forgótőke-működő tőke hatékonyság vizsgálata kiemelt szerepet kap, mely során a kontrolling szemlélet és módszerek alkalmazása elengedhetetlen. Megállapítható, hogy a kontrolling fogalma az évtizedek során folyamatosan fejlődött, különböző nemzetközi megközelítések alakultak ki, mint a német koordinációs funkcióra és az angolszász menedzsment kontrollra épülő szemlélet. A forgótőke-működő tőke hatékonyság és a pénzügyi kontrolling területe szorosan összefügg, a készletek és követelések kezelése például közvetlenül befolyásolja a vállalat likviditását, így támogatva a vállalati működést és döntéshozatalt. Tulajdonképpen a forgóeszköz-működő tőke hatékonyságát mérő mutatók a pénzügyi kontrolling területének kulcsmutatói a likviditás- és cash-flow menedzsment területéhez kapcsolódóan. A tanulmány további fontos megállapítása, hogy szignifikáns összefüggés áll fenn a forgótőke-működő tőke hatékonyság és a jövedelmezőség között, azaz a hatékony forgótőke-működő tőke gazdálkodás magasabb jövedelmezőséggel is együtt jár számos empirikus kutatási eredmény alapján.