A gazdasági tanácsokkal kapcsolatos működési tapasztalatok az egyetemeken - Keczer, Gabriella (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2008)
A 2002-ben elindított felsőoktatási reform az egyetemi kormányzás rendszerének bevezetését tűzte ki célul a tradicionális egyetemirányítás felváltására, de részben az akadémiai szféra ellenállása, részben alkotmányossági problémák miatt a kezdeményezés kudarcba fulladt. Egyetlen eredménye az irányítás területén az úgynevezett gazdasági tanács intézményének létrehozása volt, igen szűk, tanácsadói hatáskörrel. Egy 10 egyetemvezetővel, 8 felsőoktatási intézményben lefolytatott mélyinteijú-sorozatból kiderül, hogy az intézmények felében a gazdasági tanácsok nem működnek megfelelően, és az egyetemvezetők többsége szerint nem alkalmasak arra, hogy az egyetemi kormányzás rendszerének megfelelően, nagyobb hatalommal bíró irányító testületekké alakuljanak.