Információs technológiák és menedzsment folyamatok, BPM - Marosi, Tibor; Vukoszávlyev, Szlobodan (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2008)
Napjaink vállalkozásainak, - a folyamatosan változó piaci követelmények és az érdekeltjeik igényeinek egyre inkább kiszélesedő skálája következtében, - olyan mértékű piaci versennyel kell szembe nézniük, melynek csak megfelelően kidolgozott üzleti folyamatokkal felelhetnek meg. Korunk vállalatainak folyamatos versenykihívásai közé tartozik a nyereségesség megtartása, versenyképesség megőrzése, a folyamat optimalizáció és az új piacok szerzése. Legjobb megoldást jelentheti, ha a vállalat tisztában van saját folyamataival és megpróbálja azt a leghatékonyabb eszközökkel működtetni, javítani. A dolgozatban bemutatásra kerül az információs technológiák és az üzleti folyamatok kapcsolata, az üzleti folyamat menedzsment (BPM) jelentősége és alkalmazásának előnye.