Excel VBA alkalmazása egy biometriai esettanulmány példáján bemutatva - Hampel, György (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2017)
Az Excel táblázatkezelő program olyan szolgáltatásait alkalmazhatjuk hatékonyan, melyekkel nagymennyiségű adat egy-egy részével ismétlődően kell végrehajtani statisztikai kiértékeléseket. Szerepük alapján külön munkalapon kerültek elhelyezésre a kiértékelendő adatok, a statisztikai számítási eljárások és az eredményeket összesítő táblázatok. A munkalapok közötti adatmozgást az éppen szükséges adatok kiválasztásával Visual Basic for Application program látja el. Egy termény két termesztési módjának összehasonlítására mért 44 kémiai összetevő mennyiségének kiértékelése során csaknem félezerszer végrehajtott statisztikai számítás eredményét kapjuk meg összesítve, táblázatba rendezett formában az elkészített VBA programmal.