Hűtőközeg váltás hőszivattyúra gyakorolt hatásának mérési lehetőségei - Hermanucz, Péter; Géczi, Gábor; Barótfi, István (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2019)
A hőszivattyúkban alkalmazott hűtőközegek többsége jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez, ezért az utóbbi időben korlátozzák a felhasználható mennyiséget. E korlátozások ösztönzik az úgynevezett természetes hűtőközegek alkalmazását, melyek környezetkárosító hatása minimális. Használatuk új hőszivattyú konstrukciók esetén nem okoz problémát, azonban olyan gépek esetében, melyek műszaki állapota lehetőv é teszi a további üzemelést, nem rendelkezünk kellő ismeretekkel a hűtőközeg váltás berendezésre gyakorolt hatásairól. Jelen munkában be kívánjuk mutatni azon mérési lehetőségeket, melyek egy hűtőközeg váltás hatásainak vizsgálatát teszik lehetővé egy kísérleti berendezésen.