Tanyagondnokok Komáditól Hajdúnánásig - Orbán, Szabolcs Gergely (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2020)
Az alföldi tanyák sajátos kultúrájukkal, életformájukkal, évszázados értékeikkel egyedülálló településformák Európában. A tanyán való élet mindig is meglehetősen deprivált volt, hiszen a fenntarthatóság érdekében rengeteg hátráltató körülménnyel kellett az ottlakóknak megbirkózniuk. Az elmúlt évtizedekben a lakók kiöregedtek, az utódok, a fiatalabb generációk számára pedig már nem vonzóak a tanyák által nyújtott lehetőségek, így mind az ott lakók, mind a lakóegységek száma fokozatosan csökken. Az idősebb lakók életének megkönnyítése, illetve az utódok helybentartása melletti küzdelemben a tanyagondnok az, aki felveszi a harcot egyszemélyben, a tanyagondnoki szolgáltatás, mint szociális alapszolgáltatás keretében. Tanulmányom elsődleges célja aktuális adatok szerzése volt a Hajdú-Bihar megyében található tanyagondnoki szolgáltoknál tevékenykedő tanyagondnokok személyére, összetételére, képzettségére, ellátási területére és ellátottaira vonatkozóan, másodsorban pedig arra kerestem a választ, hogy ezek a szakemberek hogy ítélik meg a tanyák jövőjét. A kutatás során megkerestem Hajdú-Bihar megye összes tanyagondnokát, akiket egy kérdőíven kérdeztem meg, továbbá néhányukkal, illetve a tanyagondnoki szolgáltatást nyújtó fenntartókkal interjúkat készítettem, mely anyagokból egy önállóan elkészített adatbázist állítottam össze.