Az y és z generáció munkahelyválasztásának szempontjai - Balogh, Renátó; Kardos, Magdolna Valentina; Bácsné Bába, Éva (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2021)
A megváltozott munkaerőpiaci folyamatok következményeként felértékelődött a toborzás és a munkavállalók megtartásának szerepe. A munkaerőpiacon már megjelent fiatal generáció tagjairól szóló kutatások megállapították, hogy kevésbé lojálisak munkadójuk iránt, komoly elvárásokat támasztanak a munkáltatóik felé. Kutatásunkat a Debreceni Egyetem hallgatói körében végeztük, online kérdőíves felméréssel, melynek elemszáma 408 fő. Vizsgálatunkkal sikerült igazolni a korábbi kutatások eredményeit, miszerint a fiatal generáció tagjaira leginkább az alapfizetés, a munka-magánélet egyensúlya, a munkahelyi körülmények, valamint az előlépési lehetőségek gyakorolnak hatást. Hipotézisvizsgálataink alapján azonban megállapíthatjuk, hogy a munkahelyválasztásukat nem elsősorban az befolyásolja, hogy melyik generációhoz tartoznak. A munkahelyválasztásra sokkal inkább olyan tényezők vannak hatással, mint a nem, a családi állapot, az anyagi helyzet vagy az, hogy melyik szférában szeretnének dolgozni.