Az elődök szerepvállalása az utódlást követően a családi gazdaságokban Karcagon - Kovács, Éva Katalin (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2021)
A legtöbb családi gazdaság a rendszerváltást követően jött létre, így az akkori alapítók többsége esetében a generációváltás kérdése aktuális témává vált. Az utódlás sikerességét számos tényező befolyásolja, többek között az utód hajlandósága az átvételre és az előd hajlandósága az átadásra. A gyakorlatban az tapasztalható, hogy az elődök többsége az utódlást követően is aktív szerepet tölt be a gazdaság életében. Néhány esetben azonban ez a túlzott ragaszkodás akadályozhatja az utódokat a fejlődésben. Ez hosszú távon akár motiválatlanná teheti az utódokat, amely veszélyeztetheti a családi gazdaságok jövőjét. Kutatásom során azt vizsgáltam, hogy a családi gazdaságokban hogyan alakul az elődök szerepvállalása Karcagon és erről az utódok hogyan vélekednek.