Az elektromos járművek számának elterjedése és az ezt kiváltó tényezők vizsgálata globális szinten - Bernadett; Maklári, Eszter (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
A fenntartható gazdasági fejlődés napjaink egyik gyakran kutatott közgazdasági témája. A fogyasztói társadalom elterjedése rengeteg környezetvédelmi problémát von maga után. Ez utóbbit erősíti a benzinnel és a dízellel működő gépjárművek károsanyag-kibocsátása. A légszennyezés csökkentése érdekében globálisan, azon belül Európában is egyre népszerűbbé vált az elektromos járművek forgalmazása és használata. De mi a helyzet a fejlődő, vagy éppen átmeneti gazdasági helyzetű országokkal? Tanulmányunk során dokumentumelemzést végeztünk folyóiratcikkek, jogszabályok, rendeletek tanulmányozásával, amely során főként azt vizsgáltuk, hogy a forgalomba hozott elektromos járművek számának a növekedése milyen tényezőknek köszönhető. Több országot vizsgálva, azokat gazdasági fejlettség szerint csoportosítva, elsősorban arra kerestük a választ, hogy létezik-e általánosan elfogadható „jó gyakorlat” kormányzati ösztönző tényezők vonatkozásában. Megállapítottuk, hogy nincs ilyen. A fejlődő országokban a gazdaságot sújtó, számtalan infrastrukturális, élelmezési, járványügyi, túlnépesedési probléma következtében a helyi vezetés kevesebb figyelmet és pénzforrást tud biztosítani a környezetszennyezés okozta gondok megoldására, ezért ezekben az államokban szinte egyáltalán nem jellemző a zöld rendszámmal rendelkező autók számának növelése érdekében hozott intézkedések bevezetése.