Vállalatok társadalmi felelősségvállalása – egy online felmérés tükrében - Lendvai, Edina; Krausz , Ádám (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2024)
A társadalmilag felelős magatartás több ezer éve része az emberiségnek, az ezzel összefüggő üzleti gyakorlatot is több száz éve ismerjük. A mai világban jellemző gazdasági fejlődés következtében mára az üzleti világban hozott döntések nagymértékben befolyásolják, illetve meghatározzák a helyi, a regionális és a globális környezetét egy vállalatnak. A kutatásaink során interjúkat készítettünk egy kisvállalkozóval, valamint egy középvállalat képviselőjével, hogy megtudjuk, mennyire létező fogalom a társadalmi vállalati felelősségvállalás a magyar vállalkozások működésében. Emellett kérdőíves felmérés során a hazai lakosság CSR-ral kapcsolatos véleményét, ismereteit igyekeztünk megismerni. Rádöbbentünk, hogy nem csak a tengerentúlon létezik a CSR-stratégia, előzetes várakozásainkat felülmúlva már Magyarországon is egyre nagyobb hangsúlyt kap a téma. A kérdőíves felmérésben részt vevők is megalapozták ezen véleményünket, a kitöltők jelentős része találkozott már a CSR fogalmával. A kiértékelés során egyértelművé vált, hogy a CSR-tevékenységek alkalmazása nem csak a vállalatok számára fontos, de a társadalom és a globális környezet szintén profitál belőle.