Hulladékgazdálkodási esettanulmányok feldolgozása – Milyen jógyakorlatokat alkalmaznak a világ különböző országaiban? - Vuk, Aliz; Bauerné Gáthy, Andrea (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2024)
A települési szilárd hulladékgazdálkodás terén a világ országai más és más nehézségekbe ütköznek. Az évente keletkező hulladék mennyiségének csökkentése érdekében a körforgásos gazdaság bevezetése egy lehetséges megoldás lenne. Viszont a különféle helyzetben levő, különböző gazdasági fejlettségű országokban eltérő megközelítéseket figyelhetünk meg. A tanulmányban 7 esettanulmány feldolgozása alapján mutatjuk be és értékeljük a vizsgált országokat hulladékgazdálkodásuk szempontjából. A magasabb gazdasági fejlettségű országoktól (Olaszország, Finnország, Dél-Korea) egészen az alacsony gazdasági fejlettségű országokig (Brazília, Afrika) vizsgáltunk meg eseteket. Jó gyakorlatokat találtunk, ilyen São Tomé városa is, ahol a helyi közösség maga szervezte meg a hulladékgazdálkodását. Értékeltünk olyan esetet is, ahol a politikai döntéshozatalban megjelenik a körforgásos gazdaság, de a megvalósításában még több minden megkérdőjelezhető. Az viszont mindenhol elmondható, hogy a közösségi összefogás és a fogyasztók tudatossága egy kulcs pontja a haladásnak. Ezen kívül az önkormányzatok részvétele és a szervezeti együttműködés elengedhetetlen a hatékony és sikeres hulladékkezeléshez.