Az ételintolerancia területén ismert enzimek felmérése - Balázs, Brigitta; Nyiri, Viktória; Varró, Boglárka (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2024)
Az emberek saját bevallása szerint és a közhiedelem szerint napjainkban egyre több az ételintoleranciában, többek között laktózintolerancia vagy enzimhiány miatt létrejövő emésztési problémákkal küzdő személy. Jelen tanulmány célja az ételallergia- ételintolerancia kérdéskörének áttekintése arra fókuszálva, hogy felmérje kiscsoportos minta alapján, hogy a megkérdezettek körében fennáll-e a probléma, szükséges-e a tápanyagok lebontásához enzimbevitel a szerveztükben, illetve mely élelmiszerek jelentenek problémát. Az eredmények alátámasztják, hogy a speciális étrendi igények speciális termékkínálatot hoznak maguk után. Ahol felmerül a kérdés, hogy valóban az a távoli jövő (is), hogy a tejcukor-, glutén-, és a tojásmentes termékek piaca növekszik, vagy termékfejlesztést tekintve lehetséges-e olyan innováció, hogy az előbbi termékeink adott helyen ható, adott működést ellátó enzimet, toleráló faktort tartalmazzanak? A kapott adatok alapján a tanulmány említést tesz egyes diétákra, speciális étrendek alkalmazására. Ugyanakkor szem előtt tartja, hogy a felesleges megszorító étrend pszichés gondokhoz, az életminőség romlásához, sőt akár hiányállapotokhoz is vezethet.