Trendek és változások a XXI. század eleji magyar fogyatékosügyben: TRENDS AND CHANGES IN THE DISABILITY ISSUE AT THE BEGINNING OF THE 21ST CENTURY - Balázs-Földi, Emese (Közép-Európai Közlemények, 2020)
A fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű személyek gazdasági aktivitása kis mértékű emelkedést mutat, de még mindig jelentős mértékben elmarad az átlag népesség aktivitási rátájától. Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozás óta a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek munkaerő-piaci helyzetére kiemelt figyelem irányul. A jogszabályi háttér átalakítása, a társadalmi ellátórendszer szűkítése, a diszkriminációmentes és foglalkoztatást növelő gazdasági környezet megteremtése, mind olyan kormányzati intézkedések, amelyek befolyást gyakoroltak az elmúlt 15 évben az érintett társadalmi csoport munkaerő-piaci helyzetére. A tanulmány szakirodalmi áttekintés segítségével tárja fel hazánk Európai Unióhoz történő csatlakozása óta eltelt időszakra jellemző, a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű személyeket érintő gazdasági, társadalmi, foglalkoztatáspolitikai helyzetet és az ehhez kapcsolódó munkaerő-piaci keresletet és kínálatot befolyásoló intézmény- és eszközrendszert. Secunder kutatási módszerre alapozva mutatja be és elemzi azokat a munkáltatói alkalmazási, illetve az érintett munkaerő-piaci csoport munkavállalási hajlandóságát befolyásoló változásokat, valamint azokat az állami és civil kezdeményezéseket, amelyek hatást gyakorolnak a fogyatékos és a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatottságára, munkavállalására. Összességében azokat a változásokat foglalja össze, amelyek hazánk Európai Unióhoz történő csatlakozása óta megjelentek, és hozzájárultak a társadalmi-gazdasági környezet szemléletének formálásához, valamint a munkáltatók és az érintett munkavállalók érdekeltségi rendszerének átalakulásához. The economic activity of persons with disability and a reduced wok capacity shows a slight increase, but it still falls significantly behind the activity rate of the average population. Since Hungary’s annexation to the European Union, the labour market situation of persons with disability and a reduced work capacity has been a high priority. The establishment of the legal basis, narrowing the public subsidy system, the creation of a discrimination freeand employment enhancing economic environment have all been governmental measures which have influenced the labour market situation of the affected social group in the past 15 years. Based on an overview of the professional literature, the study aims at exploring the economic, social and employment policy situation which characterises the period since our country’s accession to the European Union in relation to persons with disability and a reduced work capacity, as well as, the institutions and instruments influencing the related labour market demand and supply. Adopting a secondary research method the study discusses and analyses the changes that influence the employers’ employment willingness and also the related labour market group’s willingness to work, as well as, those governmental and civil initiatives, which affect the employment of persons with disability and a reduced work capacity. On the whole, those changes are summarised which have appeared since our country’s accession to the European Union and contributed to the shaping of the socio-economic environment’s attitude, as well as, to the transformation of the system-of-interest of employers and related employees.