A KGST megalakulása és külkereskedelmi kapcsolatrendszere (1949-1953): THE ESTABLISHMENT OF COMECON AND ITS FOREIGN TRADE RELATIONS (1949-1953) - Domonkos, Ferenc Endre (Közép-Európai Közlemények, 2020)
A második világháborút követő időszakban a Szovjetunió bilaterális szerződésekkel igyekezett a közép- és kelet-európai országokat minél szorosabban a szovjet érdekszférába integrálni. Sztálin utasítására 1949 januárjában megalakult Moszkvában a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa (KGST). A szervezet célja a közép- és kelet-európai államok közötti gazdasági együttműködés kibővítése, valamint elmélyítése volt. A KGST működésében kezdettől fogva a Szovjetunió politikai és gazdasági befolyása érvényesült. A kölcsönös előnyöket biztosító kereskedelmi kapcsolatok helyett a szuperhatalom és az alárendelt közép- és kelet-európai országok viszonyában egyoldalú függés alakult ki. A merev és bürokratikus „parancsgazdaság”, a rögzített árrendszer alkalmazása miatt a térség országait teljesen elszigetelték a világpiaci-világgazdasági folyamatoktól. Tanulmányom célja a közép- és kelet-európai országok külkereskedelmi kapcsolatrendszerének vizsgálata a KGST keretein belül az 1949 és 1953 közötti időszakban. A Szovjetunió által irányított gazdasági szervezet működésének elemzése során kulcsfontosságú kérdést jelent a régióval kapcsolatos szovjet politikai és gazdasági érdekek ismertetése. Ugyanakkor terjedelmi korlátok miatt nem kívánok foglalkozni a térség államainak gazdasági fejlődését meghatározó tényezőkkel, valamint az erőltetett iparosítás következményeivel és a mezőgazdaság kollektivizálásának kérdéskörével. After the period of World War II, the Soviet Union forced the Central and Eastern European countries to conclude bilateral agreements with them, which served to integrate the whole region into the Soviet sphere of interest. The Comecon was established by the dictate of Stalin in January of 1949, which had its seat in Moscow. The objective of the organisation was to promote and deepen the economic cooperation among the Central and Eastern European countries. Comecon was characterised by the economic and political influence of the Soviet Union. Instead of providing mutual benefits in the foreign trade relations, one-sided dependency emerged between the Soviet Union and the subordinated countries of the region. The outcome of rigid and bureaucratic regulation of the “command economy” and the application of the fixed price system contributed to the isolation of Central and Eastern Europe in the world economy. The objective of my essay is to analyse the foreign trade relations of the Central and Eastern European countries between 1949 and 1953 within the context of Comecon. In order to better understand the operation of the Soviet Union dominated economic organisation, it is crucial to evaluate the peculiarities of Soviet economic and political interests in Central and Eastern Europe. Because of length constraints, I will not highlight the factors that determined the economic development of the region, including the consequences of forced industrialisation and the collectivisation of the agriculture.