A centrum periféria viszony az Európai Unióban, a német migrációs politika és a közép európai gazdasági együttműködés rendszere: THE CENTER-PERIPHERY RELATION IN THE EUROPEAN UNION, THE GERMAN MIGRATION POLICY AND THE CENTRAL EUROPEAN ECONOMIC COOPERATION SYSTEM - Szalai, Levente (Közép-Európai Közlemények, 2020)
A publikáció felhívja a figyelmet a világgazdaságban létező gazdasági erőközpontok és a hozzájuk kapcsolódó peremterületek gazdasági szimbiózisának működési mechanizmusára. A centrum-periféria modellek segítségével mutatja be a gazdasági központok és perifériáik kapcsolatát, elemezi e régiók fejlődéséhez vezető okokat, az egymáshoz kötődő gazdasági kapcsolataikat. A cikk az Európai Unió központjának és perifériájának fejlődésére összpontosít, megvizsgálva e régiók gazdasági fejlődésének történelmi hátterét, hangsúlyozva az ipari forradalom jelentőségét Nyugat-Európában. A tanulmány kitér a német migrációs politika bemutatására a II. világháború végétől napjainkig. Elemezi a német statisztikai hivatal adatait, és bemutatja a Németországban élő külföldi népesség számának és arányának változását a 20. század második felében. A német migrációs politika ismertetése során a bevándorlási szabályok enyhítésének változását vizsgálja kitérve a 2015-ös migrációs válság hatásaira. A cikk bemutatja a német kormány előtt álló kihívásokat és a bevándorlók beilleszkedésének nehézségeit, a külföldi állampolgárok németországi kulturális hátterét, az egyes nemzetiségek számát és arányát a német társadalomban. A kiadvány a közép-európai államok gazdasági együttműködési rendszerén keresztül meghatározza a közép-európai feldolgozóipari központ államait és gazdasági szerepét az Európai Unióban, valamint rávilágít, hogy Németország a közép-európai régió gazdasági központja, amely beruházásai és termelési kapacitásainak bővítése révén meghatározza a visegrádi országok gazdasági fejlődését, és egy sajátos gazdasági centrum periféria kapcsolatrendszer kiépítéséhez vezet. The center-periphery models show the relationship between the economic centers and its periphery in the geographical area, analyze the reasons leading to the development and development of these regions and illustrate their economic relations with each other. The publication focuses on the development of the center and periphery of the European Union, examining the historical background of the economic development of these regions, emphasizing the importance of the industrial revolution in Western Europe. The aim of the study is to present the German migration policy from the end of the World War II to the present. It analyzes the data of the German statistical office and shows the changing of the number and proportion of foreign population living in Germany in the second half of the 20th century. During the presentation of the German migration policy discusses the study the process of easing immigration rules and the migration crisis in 2015. The article presents the challenges faced by the German government and the difficulties of integrating immigrants. It discusses the different cultural backgrounds of foreign citizens in Germany, lists the proportion of each nationality within German society. The publication describes the economic co-operation system of the Central European states and defines the states and economic role of the Central European manufacturing core in the European Union. The publication states that Germany is the economic center of the Central European region, which also determines the economic development of the Visegrad countrys by introducing production capacities.