Tervek a Felvidék visszafoglalására 1920-ban: PLANS FOR REOCCUPYING HIGHLAND IN 1920 - Olasz, Lajos (Közép-Európai Közlemények, 2021)
A magyar politikai és katonai vezetés és 1920-ban még reális lehetőséget látott az békefeltételek, módosítására. Az elképzelés részben a csehszlovák állam komoly belső problémáira épített. Másrészt szovjet-orosz Vörös Hadsereg Közép-Európát veszélyeztető sikerei teremthettek a régióban válsághelyzetet. Mindkét esetben számítani lehetetett arra, hogy a nyugati hatalmak kedvezően fogadnák a Magyar Nemzeti Hadsereg fellépését, a szovjetek által fenyegetett Lengyelország megsegítésére, a térség stabilizálására, a bolsevik veszély elhárítására. Ehhez azonban a magyar csapatoknak be kellett volna vonulniuk a Felvidékre. A magyar kormány titkos tárgyalásokat folytatott francia személyiségekkel, melyek hajlottak volna arra, hogy a magyar segítségért cserébe Felvidék, vagy annak legalább a keleti része ismét magyar fennhatóság alá kerülhessen. A katonai tervek (Ébredés, Pirkadás, Árpád) végül a politikai feltételek hiánya miatt nem valósulhattak meg. A szovjet előretörést a lengyelek megállították, Csehszlovákiában pedig nem került sor bolsevik fordulatra. In 1920, the Hungarian political and military leadership still saw a realistic opportunity to modify the peace conditions. The idea was partly built on the serious interior problems of the Czecho-Slovakian. On the other hand, a crisis situation might have been created in the region by the success of the Soviet-Russian Red Army that was pushing forward towards the West. In both cases, it could have been possible to count on the Western powers’ favourable receipt of the act of the Hungarian National Army in order to help Poland that was threatened by the Soviets, to stabilise the region, and to eliminate Bolshevik threat. However, in order to do that, the Hungarian troops had had to march in the Highlands. The Hungarian Government held confidential negotiations with French personalities who would have propended to accept that in turn of Hungarian help, Highland or at least its Eastern part could belong again under Hungarian control. Eventually, the military plans (Awakening, Dawn, Arpad) could not be implemented because of the lack of political conditions. The Polish stopped the Soviets’ sudden attack, while in Czecho-Slovakia no Bolshevik turn took place.