Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásának gazdasági következményei (1918-1922): THE ECONOMIC CONSEQUENCES OF THE DISMEMBERMENT OF AUSTRO-HUNGARIAN MONARCHY (1918-1922) - Domonkos, Ferenc Endre (Közép-Európai Közlemények, 2020)
Az első világháború és 1918 őszén, az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása súlyos gazdasági és politikai következményekkel járt Közép- és Kelet-Európa államaira nézve. Valamennyi közép- és kelet-európai ország nemzetgazdasága 1918 végére az összeomlás szélére került. A fűtőanyag- és az általános élelmiszerhiány mellett a fizikai értelemben vett pusztítás, a humán erőforrás állományában bekövetkezett veszteségek, a pénzügyi káosz és a nemzeti valuták elértéktelenedése, valamint a fizetési mérleg nehézségek tovább súlyosbították a térség országainak helyzetét. A világháború győztes nagyhatalmai az 1919-es párizsi békekonferencián – Wilson amerikai elnök által hangoztatott népek önrendelkezésének joga alapján – újrarajzolták Közép- és Kelet-Európa térképét. Ugyanakkor a győztes hatalmak által megállapított határok egyáltalán nem feleltek meg a nemzetállami követelményeknek, így állandó feszültségforrássá váltak a két világháború közötti időszakban. Tanulmányom célja az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásának és a Párizs környéki békeszerződések területváltozásai során bekövetkezett gazdasági következmények bemutatása Közép- és Kelet-Európa államaiban. Ugyanakkor terjedelmi korlátok miatt nem kívánok foglalkozni a térség egyes országainak belpolitikai helyzetével és a „nemzetiségi kérdés” témakörével. The First World War and the dismemberment of the Austro-Hungarian Empire in the Autumn of 1918 had serious economic and political consequences on the Central, Eastern European countries. At the end of 1918, all countries in the region were on economic collapse. Besides the acute lack of food and fuel supply, physical devastation and loss of human resources, the depreciation of national currencies and finally, the current account difficulties further exacerbated the situation of the countries of East Central Europe. The borders of Central and Eastern Europe was reshuffled by the victorious Entente Powers at the Peace conference of Paris in 1919, based on the principle of self-determination, which was elaborated by the American President, Woodrow Wilson. As far as the new frontiers were concerned, they did not fulfil the requirements of nation states. The main consequence was that the new borders were meant as a source of tension in the Inter-war period. The objective of my paper is to evaluate the economic consequences of the dismemberment of Austro-Hungarian Monarchy. In this context, the territorial changes, which happened in the region after 1918 had profound impacts on the further development of the region. Because of length constraints, I will not highlight the domestic politics of the Central and Eastern European countries and the question of the nationalities.