A tej „élet, erő egészség”?! – Fogyasztói magatartás vizsgálata a tejfehérje- és a laktózérzékenyek körében
Main Article Content
Absztrakt
Kutatásunk során a táplálkozással összefüggő betegségek közül a tejfehérje-allergia, illetve a laktóz-intolerancia lett a vizsgálatunk tárgya. Munkánk során feltérképeztük ezen betegség biológiai hátterét, majd mind a kvalitatív, mind a kvantitatív módszerek egyikével próbáltuk megközelíteni a problémát, egyrészt értékesítési, másrészt fogyasztói szemszögből. A két kutatás, egymást kiegészítve. nyújtott lehetőséget arra, hogy megismerjük a lakosság ezen szegletének gondjait, fogyasztási-vásárlási szokásait. Igyekeztünk a végén megfelelő következtetéseket levonni, illetve a fogyasztók számára néhány javaslattal éltünk.
Letöltések
Article Details
Hivatkozások
Ábel T. (szerk.) (2020): Klinikai dietetika és orvostudomány. Akadémiai Kiadó, Budapest. https://doi.org/10.1556/9789634545200
Budai Allergiaközpont. (2025.) Ételintolerancia. Budapest. <https://www.allergiakozpont.hu/etelintolerancia> (2023.05.10.)
Garipoğlu, G., Ersoy, N., Gülşen, M., Özgürtaş, T. (2021): Effect of lactose intolerance severity on food intake and quality of life in adults with lactose intolerance in Turkey. Journal of Health Research, 36 (3): 533–540.
Kenjeric, D., Nieder, D. Stokanovic, M. C., Flanjak, I. (2016): Assesment of fermented dairy products adequacy in diet of lactose intolerant persons. Food in Health and Disease, scientific-professional journal of nutrition and dietetics, 5 (1): 1–5.
KSH (2019a): Tehetünk az egészségünkért. <https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/elef/te_2019/index.html> (2023. 05. 09.)
KSH (2019b): Táplálkozás, tápláltság, 2019. <https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/elef/taplalkozas_2019/index.html#diabetikusslaktzmentesditttartanakalegtbben> (2023.05.11.)
Lomer, M. C., Parkes, G. C., Sanderson, J. D. (2008): Review article: lactose intolerance in clinical practice - myths and realities. Alimentary pharmacology & therapeutics, 27 (2): 93–103. https://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2007.03557.x
Malota E., Gyulavári T. Bogáromi E. (2019): Az vagy, amit megeszel. Vezetéstudomány, 50 (1): 80–88. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2019.01.08
Medicover. (é. n.): Ételintolerancia laborcsomag <https://medicover.hu/laborvizsgalatok/laborvizsgalati-csomagok/etelintolerancialaborcsomag> (2023. 05. 08.), <https://medicare-group.hu/laborvizsgalatok/laborvizsgalati-csomagok/tejcukor-tejfeherje-laborvizsgalat/> (2025 03 21)
Muraközy Gy. (2008)_ Allergia: Korunk népbetegsége. Kossuth Kiadó, Budapest.
Nábrádi Zs., Szakály Z. (2021): Egészségvédő élelmiszerek iránti attitűdök a táplálkozás és a fizikai aktivitás vonatkozásában. Élelmiszervizsgálati közlemények, 67 (3): 3507–3524. https://doi.org/10.52091/EVIK-2021/3-1-HUN
Nagy S., Gulyás L. (2014): A munkaerőpiac új kihívása: az idősödő munkavállalók menedzselése. Taylor: Gazdálkodás- és szervezéstudományok folyóirat, 6 (1-2): 310–319.
Pontonio, E. Rizzello, C. G. (2021): Milk Alternatives and Non-Dairy Fermented Products: Trends and Challenges. Foods, 10 (2): 222. https://doi.org/10.3390/foods10020222
Reumont, P. (2001) Questionnaire on lactose intolerance <https://www.medisport.be/lactoseintoleranceeng.htm> (2023.05.12.)
Solymosi D., Diczig B., Sárdy M., Pónyai, Gy. (2020): Ételallergia? Intolerancia? – Étel adverz reakciók vizsgálata 406 felnőtt betegen. Orvosi hetilap, 161 (25): 1042–1049. http://doi.org/10.1556/650.2020.31753
Szakály Z. (szerk.) (2017): Élelmiszer-marketing. Akadémiai Kiadó, Budapest. https://doi.org/10.1556/9789634540250
Szatmári Z. (szerk.) (2018): Sport, életmód, egészség. Akadémiai Kiadó, Budapest. https://doi.org/10.1556/9789634541219
Tóth G. (2003): Allergia- és Candida-kalauz. Pilis-Vet Bt., Pilisvörösvár.
Vital (é. n.): Három millió magyar lehet laktózérzékeny. <https://www.vital.hu/laktozerzekeny-milliok> (2023.11.20.)
Zechmann-Khreis, M. (2024): Lactose intolerance: worldwide distribution. <https://www.nahrungsmittel-intoleranz.com/en/lactose-intolerance-worldwide-distribution/> (2023.05.11.)