Milk: “Life, Strength and Health”?! – A Study of Consumer Behaviour Among People With Milk Protein and Lactose Intolerance
Main Article Content
Abstract
In our research, we focused on milk protein allergy and lactose intolerance among nutrition-related diseases. During our work, we mapped the biological background of these conditions and then approached the problem using either qualitative or quantitative methods, from both a sales and a consumer perspective. The two studies, complementing each other, provided an opportunity to understand the concerns and consumption-purchasing habits of this segment of the population. We aimed to draw appropriate conclusions at the end and offered some suggestions for consumers.
Downloads
Article Details
References
Ábel T. (szerk.) (2020): Klinikai dietetika és orvostudomány. Akadémiai Kiadó, Budapest. https://doi.org/10.1556/9789634545200
Budai Allergiaközpont. (2025.) Ételintolerancia. Budapest. <https://www.allergiakozpont.hu/etelintolerancia> (2023.05.10.)
Garipoğlu, G., Ersoy, N., Gülşen, M., Özgürtaş, T. (2021): Effect of lactose intolerance severity on food intake and quality of life in adults with lactose intolerance in Turkey. Journal of Health Research, 36 (3): 533–540.
Kenjeric, D., Nieder, D. Stokanovic, M. C., Flanjak, I. (2016): Assesment of fermented dairy products adequacy in diet of lactose intolerant persons. Food in Health and Disease, scientific-professional journal of nutrition and dietetics, 5 (1): 1–5.
KSH (2019a): Tehetünk az egészségünkért. <https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/elef/te_2019/index.html> (2023. 05. 09.)
KSH (2019b): Táplálkozás, tápláltság, 2019. <https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/elef/taplalkozas_2019/index.html#diabetikusslaktzmentesditttartanakalegtbben> (2023.05.11.)
Lomer, M. C., Parkes, G. C., Sanderson, J. D. (2008): Review article: lactose intolerance in clinical practice - myths and realities. Alimentary pharmacology & therapeutics, 27 (2): 93–103. https://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2007.03557.x
Malota E., Gyulavári T. Bogáromi E. (2019): Az vagy, amit megeszel. Vezetéstudomány, 50 (1): 80–88. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2019.01.08
Medicover. (é. n.): Ételintolerancia laborcsomag <https://medicover.hu/laborvizsgalatok/laborvizsgalati-csomagok/etelintolerancialaborcsomag> (2023. 05. 08.), <https://medicare-group.hu/laborvizsgalatok/laborvizsgalati-csomagok/tejcukor-tejfeherje-laborvizsgalat/> (2025 03 21)
Muraközy Gy. (2008)_ Allergia: Korunk népbetegsége. Kossuth Kiadó, Budapest.
Nábrádi Zs., Szakály Z. (2021): Egészségvédő élelmiszerek iránti attitűdök a táplálkozás és a fizikai aktivitás vonatkozásában. Élelmiszervizsgálati közlemények, 67 (3): 3507–3524. https://doi.org/10.52091/EVIK-2021/3-1-HUN
Nagy S., Gulyás L. (2014): A munkaerőpiac új kihívása: az idősödő munkavállalók menedzselése. Taylor: Gazdálkodás- és szervezéstudományok folyóirat, 6 (1-2): 310–319.
Pontonio, E. Rizzello, C. G. (2021): Milk Alternatives and Non-Dairy Fermented Products: Trends and Challenges. Foods, 10 (2): 222. https://doi.org/10.3390/foods10020222
Reumont, P. (2001) Questionnaire on lactose intolerance <https://www.medisport.be/lactoseintoleranceeng.htm> (2023.05.12.)
Solymosi D., Diczig B., Sárdy M., Pónyai, Gy. (2020): Ételallergia? Intolerancia? – Étel adverz reakciók vizsgálata 406 felnőtt betegen. Orvosi hetilap, 161 (25): 1042–1049. http://doi.org/10.1556/650.2020.31753
Szakály Z. (szerk.) (2017): Élelmiszer-marketing. Akadémiai Kiadó, Budapest. https://doi.org/10.1556/9789634540250
Szatmári Z. (szerk.) (2018): Sport, életmód, egészség. Akadémiai Kiadó, Budapest. https://doi.org/10.1556/9789634541219
Tóth G. (2003): Allergia- és Candida-kalauz. Pilis-Vet Bt., Pilisvörösvár.
Vital (é. n.): Három millió magyar lehet laktózérzékeny. <https://www.vital.hu/laktozerzekeny-milliok> (2023.11.20.)
Zechmann-Khreis, M. (2024): Lactose intolerance: worldwide distribution. <https://www.nahrungsmittel-intoleranz.com/en/lactose-intolerance-worldwide-distribution/> (2023.05.11.)